fredag, februar 09, 2007

Et kig på Manns forfatterskab

Buddenbrooks er en af Thomas Manns tidligste romaner, men den synes ikke at stå meget tilbage i modenhed fra Trolddomsbjerget, Tonio Kröger, Doktor Faustus og Josef og hans brødre. Disse bøger har visse ligheder med hinanden, der skaber en vis intern sammenhæng. Den korte roman, Tonio Kröger, har handlingsmæssigt stor affinitet med Buddenbrooks. Den foregår i samme type handelsby, begge hos købmandsfamilie, og de skildrer begge en drengs opvækst. Doktor Faustus skildrer så drengen Adrians opvækst og senere voksenliv i pagt med den dæmoniske skaberkraft, som Hanno i sin borgerlige opvækst ikke er i kontakt med. Drengene er i begge tilfælde kendetegnet ved at hige mod det kunstneriske med en vis snært af det degenererede over sig, ligesom både Doktor Faustus, Tonio Kröger og Buddenbrooks er forfaldsromaner som skildrer livsuduelighed (i borgerlig forstand). Trolddomsbjerget handler om købmandssønnen Hans Castorp, som er næsten voksen til forskel fra Tonio og Hanno Buddenbrook. Hans Castorp kommer på bjergsanatorium i den rene luft for at besøge sin fætter, men ender selv med at være den, der bliver tilbage, fordi han hypokondrisk, langsomt lader sig diagnosticere og får ordineret kur. I Buddenbrooks er det Christian Buddenbrook, Hannos farbror, der kommer på sanatorium på lignende måde, og denne livsuduelige dekadence er iøvrigt også parallel til den, vi finder i Døden i Venedi.
Buddenbrooks og Josef og hans brødre er ud fra min optik, bøgerne, der binder Manns forfatterskab sammen. Josef og hans brødre er som tidligere nævnt i denne blog en gendigtning af Mosebøgerne med fokus på skildringen af Josef, den velsignede, der kastes i brønden af sine brødre. Jeg har før postet om begrebet mytisk identitet, der kan bruges til at kortlægge et af de gentagne temaer i denne bog. Det henviser til det, at personer gennem alle generationer identificerer sig med deres forfædre bl.a. ved at finde symbolske og mytiske ligheder. I et gammeltestamentligt perspektiv, hvor velsignelsen fra faderen går til den førstefødte eller på anden måde udvalgte, er dette rimeligt, men at dette også skulle stikke frem i Buddenbrooks var ikke umiddelbart noget, jeg forventede: Kort før storkøbmanden og senatoren Thomas Buddenbrook dør, skildres hans dødsangst og spekulationer over livet og døden. Lad mig citere en af de passager, der identificerer mytisk identitet:

”Livet igennem havde han [Thomas Buddenbrook dør] tværtimod mødt de første og sidste ting med sin bedstefars verdensmandsskepsis; men da han var for dybsindig, for åndfuld og for metafysisk søgende til at lade sig nøje med den gamle Johann Buddenbrooks magelige overfladiskhed, havde han for sig selv besvaret spørgsmålene om evighed og udødelighed historisk og sagt til sig selv, at han havde levet i sine forfædre og ville leve videre i sine efterkommere.” (Buddenbrooks, s.514).

Det tragikomiske træder nu ind i beretningen, fordi hans søn er svag og ikke tegner til at blive købmand (igen forfalds og degenerationsmotivet), hvorfor Thomas Buddenbrook ikke længere bryder sig om tanken om at leve videre i sin søn:

”Og jeg som har håbet at leve videre i min søn! I en endnu mere ængstelig, svag og vaklende personlighed? Barnlige, vildførte dårskab! Hvad skal jeg have en søn for? Jeg behøver ingen søn!... Hvor jeg vil være, når jeg dør? Jamen det er lysende klart, så overvældende enkelt! Jeg vil være i alle dem, der nogen sinde har sagt, siger og vil sige ”jeg”: men især i dem, der siger det mere fuldtonede, kraftigere, gladere…” (Buddenbrooks, s.518).

Thomas Buddenbrook forkaster altså idéen om at leve videre i Hanno (det som Mann kalder ”historisk videreeksistens i efterkommernes person” (ibid.)) til fordel for en form for schopenhaursk-nietzschiansk idé om vilje, der lever videre i al bevidsthed, som den tager del i qua dens væren vilje. Men det interessante i denne optik er, at han overhovedet leger med disse idéer allerede i Buddenbrooks, for derefter i den meget senere Josef og hans brødre at udfolde dette tema gentagne gange og over mere plads.

5 kommentarer:

Andreas sagde ...

Jeg er ikke helt enig med din karakterisering af Doktor Faustus. Det er vigtigt at huske at både fortælleren og hovedkarakteren i Faustus vokser op på landet - ikke i et købmandsmiljø som det, der er tale om i de andre romaner. Adrian Leverkühn opvokser upåvirket af den borgerlige dekadence, som præger Hans Castorp og Hanno Buddenbrook. Det ville være interessant at spekulere i, hvad denne kontrast antyder.

En umiddelbar tanke er den, at den kunstneriske fuldkommenhed, som Adrian opnår - ved satanisk mellemkomst - er utænkelig for bourgesoisiet. Selv for en Hanno Buddenbrook, der også er komponist. Dog er både Hannos kunstneriske virke og hans død ikke så meget at betragte som en parallel til Adrians men som en skærende kontrast. Der er ingen tvivl om, at i Manns bevidsthed er det Adrian, der opnår den virkelige kunstneriske fuldbyrdelse, mens Hannos musikalske løbebane er et udtryk for, at familiens borgerlighed på det tidspunkt er tilstrækkeligt nedbrudt til at sådanne - i deres væsen anti-borgerlige - livselementer kan strejfes. Dog er vi stadig langt fra. Der skal mere til at skabe en Doktor Faustus.

M.C.L. sagde ...

Kære Andreas,
Jeg kan ikke se, at det, du skriver, ikke kan ses som blot en bekræftelse på, at der er sammenhæng mellem bøgerne, og at Hanno, Tonio, lille Adrian osv. er variationer over en dreng som type med de forskelle, der måtte være. Som sådan nuancerer du den meget kortfattede skitsering sammenfatning, jeg tester. - M.L.

Andreas sagde ...

Jeg er enig i, at der er sammenhæng mellem bøgerne. Desuden er jeg enig i, at en af disse sammenhænge er beskrivelsen af en drengs opvækst. Men jeg mener, at den nuancering, jeg påpegede, er vigtig, fordi den viser, at vi ikke - i hvert fald ikke uden at skære flere hæle og tæer end godt er - kan fortolke Dokter Faustus, som du lægger op til, når du skriver: "Doktor Faustus skildrer så denne drengs mulige livsbaner som voksen." Der er ikke tale om den samme opvækst!

M.C.L. sagde ...

Ok, jeg har nu indføjet lidt specificering. - M.L.

Andreas sagde ...

Jeg er beæret. Ellers et interessant indlæg, synes jeg. Obiter vil frem.